אוסקר מוניוז



זה למעלה משלושה עשורים מגבש האמן הקולומביאני, אוסקר מוניוז, גוף עבודות נכבד ומרשים, ובמסגרתו הוא חוקר את מעמד הדימוי בזיקתו לזיכרון. מוניוז, מן האמנים העכשוויים החשובים בארצו, מעורר עניין רב גם בזירה הבינלאומית. בתנועתה החופשית בין צילום, הדפס, רישום, מיצב, וידיאו ופיסול, קוראת אמנותו תיגר על הגדרות מדיומליות, ובאמצעות שימוש בתהליכים חדשניים היא מטשטשת את הגבולות בין תחומי עשייה אלה.
מוניוז רכש את השכלתו האמנותית בעיר קאלי שבקולומביה, עיר שבה צמחה תנועה תרבותית רב-תחומית נמרצת, שכינסה יחדיו אנשי ספרות, צלמים, קולנוענים ואמנים פלסטיים, רבים מהם - ביניהם קרלוס מאיולו, לואיס אוספינה, פרנל פרנקו ואנדרס קאיסדו - נחשבים לחלוצים בתחומם. נוף אנושי ורעיוני זה הוא שהיווה רקע לשנים המכוננות בהתפתחותו של מוניוז כאמן.
בראשית דרכו התמקד מוניוז ברישומי גרפיט גדולי-ממדים, ובהם נתן ביטוי לעליבות האופיינית לבתי השיכון העממיים ולדייריהם, רישומים שהיו עתירים ברימוזים פסיכולוגיים עזים. במרוצת הזמן נוספו לעבודותיו איכויות ומאפיינים שונים, אשר מאז שבים ומופיעים בעבודותיו: מעורבות בסוגיות חברתיות, שליטה טכנית בחומרי הגלם של היצירה, שימוש בצילום ככלי לקיבוע הזיכרון, וחקירה מתמדת של האפשרויות הדרמטיות הגלומות באור ובצל ליצירת דימוי. עבודתו של מוניוז משלבת בין הגישה הפנומנולוגית של המינימליזם - בכלל זה הדגשת יחסי הגומלין המתקיימים בין העבודה, הצופה והחלל המכיל אותם - לבין אופיה ה”חקרני” של אמנות המעורה חברתית.
באמצע שנות השמונים החל מוניוז להתרחק משיטות העבודה המסורתיות (כגון רישום בפחם על נייר) ולהתנסות בתהליכים ובמצעי עבודה חדשים, אולם רק בראשית שנות התשעים החל לקרוא תיגר על הרישום, על ההדפס ועל הצילום מתוך גישה רדיקלית חדשה. בד בבד, החל לחקור את היחסים שבין העבודה והחלל שבו היא מוצבת, לבין הצופה ותפקידו, וכן את משמעות הזמן החולף בתהליך בניית הדימוי.
החלטתו לזנוח את הטכניקות ואת הפורמטים המסורתיים, ועם זאת להוסיף ולהסתמך על המקורות ועל המנגנונים הראשוניים שלהם לשם חקירת הארעי ובן-החלוף, הניבה עבודה המעוגנת באיכויות הסגוליות של חומריה, ובה במידה - באסוציאציות הפואטיות הגלומות בחומרים אלה. השימוש הטרנסצנדנטלי במרכיבים היוליים (מים, אוויר ואש) בתהליכים שונים, מעיד על המתחים הפנימיים שביסוד מעגלי החיים, הקיום והמוות.
מונומנטים ואנדרטאות זיכרון, שתפקידם לקבע את הזיכרון - קרי, להפוך לכלים המנציחים אירוע נתון לעתיד - תלויים, בסופו של דבר, בהקשר ההיסטורי; על-פי-רוב הם מאבדים בהדרגה את יכולתם לגלם את הדבר שאותו הם מבקשים להנציח, ונותרים בבחינת מבנים דוממים, שאינם מייצגים דבר זולת חומריותם הם. הדימוי הבלתי יציב בעבודותיו של מוניוז, המיטלטל דרך קבע בין נוכחות להיעדר, מתברר, למרבה הפרדוקס, דווקא כיעיל יותר בתור אנדרטה או מונומנט, כיוון שהוא מתייחס באופן פואטי לאופיים הקיקיוני של הקיום האנושי, של הזיכרון ושל ההיסטוריה. עבודתו של מוניוז חורגת מאנקדוטה נתונה זו או אחרת או מעובדה היסטורית מוגדרת, ומבקשת לייצג את המצב האנושי, את ארעיותם של החיים עצמם, את הזיכרון הטרום-זיכרוני, זה שלא ניתן לזכרו, השולח אותנו חזרה אל מקורות הזמן.

לקריאה נוספת אודות האמן
1. מה אומרות לך העבודות?
2. בחר עבודה משלל העבודות ותאר
כיצד היא משקפת את נושא הזכרון


הנושאים המרכזיים המעסיקים את אוסקר מוניוז הם זיכרון, הנצחה והשכחה בהקשרים פוליטיים. כאמן קולומביאני נלוות לעבודותיו משמעויות הנוגעות לדיכוי ולתופעות השגורות במשטרים דיקטטוריים, כגון חטיפות והעלמות של אנשים. דימוי הדיוקן, כהתגלמות של דימוי אנושי באשר הוא, חוזר ברבות מעבודותיו. מוניוז משלב טכניקות צילום וידיאו עם חומרים כגון מים, אבק ופחם ועם פעולות כגון נשימה, נשיפה והתאדות. בעבודת הווידיאו Re/trato המוצגת כאן, מעביר מוניוז בצורה פואטית את הרעיון כיצד ניתן להחיות דימוי ולהעלימו בעת ובעונה אחת. בעוד הוא משלים עם מכחולו צד אחד של הרישום, סימני המים מתייבשים ונמוגים בצדו השני, וכך עד אינסוף; מהירה ככל שתהיה תנועת ידו, לעולם היא לא תוכל להשלים את הדיוקן. באופן זה דן האמן באופן מטפורי בפגיעותו של הדימוי האנושי ובטבעו הקיומי החולף של האדם. הניסיון הסיזיפי לשמר ולהנציח את הדימוי מעלה מחשבות גם על מגע ידו של האמן ועל הכשל העומד ביסודו של הייצוג האמנות

1. צפה בשני הסרטונים הבאים 


2. בחר באחת משתי הטכניקות בהן מוניוז משתמש ועבוד לפי ההוראות:

 1. ציור בתוך כיור מלא במים:
          - מלא כיור במים וסגור אותו עם פקק.
          - צייר בתוך המים באמצעות מכחול ודיו. 
          - שחרר את הפקק וראה מה קורה לציור. 

      2. ציור עם מים על משטח בטון.
          -בחר משטח בטון הנמצא בשמש.
          - צייר על המשטח באמצעות מכחול ומים.

* דאג לצלם את התהליך מתחילתו ועד סופו במצלמת וידאו.

ב.  העלה את הסרטון לבלוג השיעור.
ג. צפה בסרטונים של חבריך לכתה והעבר ביקורת על לפחות שניים מתוכם. 















אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה